Enna
Enna, den højest beliggende købstad i Italien
Enna har været centrum for de ældste myter på Sicilien, dem der var forbundet med frugtbarhed og jord. Demeter, frugtbarhedens gudinde, havde sit tempel her, på en klippe, som kan ses den dag i dag, gul og hvid, ensom og måske mindre mytisk i udseende end dengang.
Det er ikke nogen egentlig turistattraktion, som så mange andre monumenter i Enna, men det er umagen værd at kaste et blik på den – måske medens man beundrer det panorama, over bjerge og bakker dækket med bølgende kornmarker, som er ét af de mest besungne på Sicilien.
Byen ligger midt på øen, på toppen af et bjerg, og har en meget gammel historie.
Lidt historie
Dens rødder går helt tilbage til oldtiden, da de første mennesker bosatte sig på bjerget, sikkert på grund af det gode udsyn over hele området, som gjorde det muligt let at forsvare sig.
I VII-VI århundrede f. Kr. kom byen under græsk indflydelse, og dens betydning voksede, eftersom den var det vigtigste kultsted for Demeter.
Henna, som den dengang hed, var dog, ud over denne rigdom af myter og legender, også en frodig egn, som tiltrak mere verdslige interesser. At besidde denne by betød ikke blot at dominere Sicilien komplet og ubestridt, men også at nyde produkterne af denne usædvanligt frugtbare jord.
Hver ny hersker på Sicilien måtte for at opnå den fulde magt lægge sig ud med fjenden, som sad i denne befæstede by, og ofte var en sejr kun mulig ved list. Således skete det, da araberne trængte ind i byen takket være en byzantinsk spion, og også da det lykkedes for normannerne efter en længere belejring fra 1061 endelig at indtage byen i 1088.
Efter det arabiske herredømme, blev Henna under normannerne til Castrogiovanni (fra det arabiske navn Qasr-Jannih, som igen kom af det latinske Castrum Hennae) og berigedes op igennem middelalderen med de kirker og monumenter, som eksisterer endnu i dag.
Oplandet
Rundt om, i provinsen, er der mindre landsbyer, herunder Sperlinga, Nicosia og Piazza Armerina, med mange fine barokke monumenter, dog mest kendt for en prægtig romersk villa med storslåede mosaikker.
Langfredag i Enna
Domkirken er også centrum for en anden meget vigtig fest i Enna, nemlig påskeoptoget om Langfredagen, hvor ca. 2500 ordensbrødre går gennem byen med statuerne af den døde Kristus og den Sørgende Maria fulgt af triste sørgemarcher. Dette optog er tæt beslægtet med dem, som finder sted i Spanien, og derfor er alle ordensbrødre klædt i lange gevandter i forskellige farver, alt efter hvilken orden, de tilhører (der er 16 i alt) og de har hvide hætter trukket ned over ansigtet med blot to huller til øjne. Optoget er en sand oplevelse.